❀ My GOjes BlOgging Friends ❀

Sunday, December 26, 2010

Singgang Ikan

Assalamualaikum,

its cOOking tyme hO3.

.:JOm kte masak sOmthing yanG:.

CEPAT

.

.

.

RINGKAS

.

.

.

Tapi SEDAP dan mampu MENGENYANGKAN perut.

Pe lagik law bukan IKAN SINGGANG hehe.

SAM_3728 Terliur tak? Cam tak jer an?haha. Bawu lepas masak tue. Berasap ag tue ^_^.

Bahan2 tOk dicampakkan ialah:

1) Ikan. Tak kisah laa ikan pe2 pOm janji ia sesuai tOk dimasak singgang. Yang palin kOman Orank buat masak singgan ialah ikan kembOng. Basuh dan bilas bersih2 lu taw.

2) Bawang merah dan bawang putih. Bawang2 tue kte hiris halus2.

3) Halia. Siat dulu kulit dye taw.

4) Sedikit serbuk kunyit. Law tak bubuh kunyit nie t singgang tue kan nampak pucat. Kang ade plak yang tak berselera nak makan hehe.

5) Cili besar (OptiOnal). Dibelah dua tapi janganlaa penggal sampai putus hehe. Law nak ag pedas menyental leh masukkan cili padi. Berapa banyak nak masuk tue suka ati lah.

6) Kepingan asam gelugOr. Bergantung pada saiz hidangan.

7) Garam dan gula. Secukup rasa.

8) Air. Sesuka hati.

Berapa banyak nak campak tue kOrang agak2 laa yer. Saya pOm pakai instinct jer hehe. Xder nak sukat-menyukat nie. Tapi kenelah campak bahan2 yang betul. Salah campak kang jadi masakan lain plak hO3.


Cara nak masak pula ialah:

Campakkan air,halia dan bawang2 sekalian. Tunggu ia mendidih. Bila dah mendidih tue campakkan ikan. Bila ikan tue dah masak, dicampakkan pula serbuk kunyit, asam gelugOr, lada, garam dan gula.

Lepas tue, SIAPLAH!

Aik, cepatnya. Mestilah. Sebab tue ia d panggil CEPAT+RINGKAS+SEDAP=KENYANG.

Wassalam,

3

Tak lama lagik hidup sebagai surirumah sepenuh masa bakalan berakhir