❀ My GOjes BlOgging Friends ❀

Friday, July 30, 2010

~MiNuM pEtAnG; PoPiA SpEsEL~

Hari nie kami masak popia secara bergotong-royong dan makan beramai-ramai.

Spesel taw popia nie.

Lain dari yang lain.

Kompem tak kan dapat kat tempat lain.

Ni antara ingredients nya dan cara membuat:

Bahan yang paling utama ialah kulit popia. Tanpa kulit popia ni, tak kan jadilah popia tuh (^-^).

Ni antara bahan-bahan tuk kuah; cuka, kacang tumbuk dan cili giling.
Jangan lupa masukkan juga gula, garam dan kicap manis.

Ni plak kuning telur.
Tuk disapukan pada kulit popia.
Barulah isi dalam kulit popia tu tak terkeluar dan merangupkan lagi popia tu.

1st round.
Inti; Daging, Sohun, Carrot dan Udang.
Inti ni kene goreng dulu taw.
Goreng skali dengan bawang merah dan masukkan juga garam, gula dan perisa.

2nd Round.
Yang 1st round tak cukup huk3.
Kene tambah agi.
Tapi sohun dah abis.
Terpaksa gantikan dengan inti yang lain.
Kami masukkan daging, sosej dan carrot plak.

Goreng lah sampai rasa daging tu dah masak.

Tadaaa...

Dah ciap!

Time to eat...

Tapi.......

Bila masuk mulut, rasa cam de somethin missin.

Pe ek? hu hu hu.


Kurang kat kuah.

Kuah cair pastu tawar cikit.

Opps lupa nak bgtau cmne kami buat kuah.

Mula2 masukkan air, pastu masukkan cili giling, kicap manis dan kacang tumbuk.

Pastu masukkan bahan perisa.

Kacau lah seberapa banyak and selama mana nak kacau he he he.

Tapi mira tak tau cmne nak pekatkan kuah tu.

Adoyai...

Takpe... Belajar agi...

T second time, better lah.

Kita ikuti comment2 dari 'adik-beradik' mira k

Kak Tina : *Kurang.
*Kuah cair.
*Tawar.

Kak Yana: Sedang2.

Che yah: *Tak po doh.
*Sedap doh (◑‿◐).

Amy: *Kurang.
*Sama comment ngan kak tina.

Rozie: Okey (。♥‿♥。).

Tak per mira.

Keep improving.

T tunggukan kerabu mangga mira plak k.