❀ My GOjes BlOgging Friends ❀

Tuesday, July 12, 2016

Meatballs with black pepper gravy and mashed potato



Assalamualaikum.

Gud morning u olls.

*Bajet cam de org tgk je blog kite ni kn hehe*




Masih pepagi buta. Still early in the morning.

Raya mood is still on.

So

Let's start the day with something delicious.






Hr ni mira nak share satu resepi yg selama ni mira ingat susah tp sebenarnya kacang hijau je. 


Meatballs with black pepper gravy and mashed potato.


Bajet gempak lah tu hehe.


Sebelom ni de few friends post kat fb about eating meatballs ikea. Nampak cam sedap jer. Nk pg malas. Takut mahal pun satu hal.

Tat tat tat air liur meleleh. Kesian betul haha.



Hari ni dh xblh thn dah. Nak makan jugak !




Godek2 google resepi plus belasah ikut cara sendri maka terhasil satu hidangan yg marbeles walaupn br first time buat. Unbelievable :)



Sory pic xbrapa cantik due to bad lighting.


Mashed Potato

Kentang dibelah empat. Rebus sehingga lembut dan dilenyekkan. Pastu masukkan sedikit mentega dan susu segar. Gaul sehingga sebati. Rasa. Kalau rasa sedap, ngam dengan citarasa, syabas, anda berjaya haha.


Meatballs

Ada sesetngah just saute dalam non stick pan tanpa minyak. Tapi mira masukkan mentega sikit just to add flavor on it pastu baru saute sehingga kaler dia jadi dark brown.


Black pepper gravy

Potong dadu bawang besar holand tu. Tumis dgn sedikit mentega. Mira guna kuali yg sama masa goreng meatballs td. Jgn basuh. Guna terus so flavor daging masih ada. Saute sampai bawang agak garing sedikit. Pastu masukkan susu segar. Mira guna susu segar si abg Zafran je. Jgn gelak k hehe. Pastu masukkan sos black pepper, sos tomato dan sos tiram. Pastu masukkan kicap. Kicap ni just nk bg kaler pada gravy tu. Jd pandai2 ejas ye. Larutkan lebih kurang satu sudu tepung jagung dgn air pastu campurkan sekali. Tujuannya x lain dan x bkn utk memekatkan sos. Perasakan dgn garam.



Serius sedap.

Memang xrugi mencuba.




Si abg xbrapa suka. Mkn 2 3 ketul je.

Yg byk ngap of cos la papa and mama hehe.


Till then, happy cooking ^_^