❀ My GOjes BlOgging Friends ❀

Friday, January 7, 2011

Peringatan Buat Diri

Menyakitkan hati

Bukankah lebih baik?

Menjaga hati
Bajet bagus

Bukankah lebih baik?

Merendah diri
Iri hati dan dengki antara sendiri

Bukankah lebih baik?

MenyOkOng sesama sendiri
Menidakkan sesuatu

Bukankah lebih baik?

MencOba tOk memahami
Sesungguhnya lidah itu setajam pisau. Ia bOleh mengguris, merObek dan menghancurkan sekeping hati. Jadi jagalah pertuturan.


“Wahai orang yang beriman, janganlah sesuatu puak dari kaum lelaki mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain,(kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah sesetengah kamu menyatakan ke’aiban sesetengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik)maka amatlah buruknya sebutan nama fasik(kepada seseorang) sesudah ia beriman,Dan(ingatlah) sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang yang zalim.”
(Surah al-Hujurat:11)


Cuba letakkan diri kita di tempat mereka, baru kita kan dapat memahami apa sebenarnya yang meraka rasa, yang mungkin juga suatu hari nanti kita juga kan merasainya.


Memerlukan sOkOngan dari insan yang bernama TEMAN

3