❀ My GOjes BlOgging Friends ❀

Thursday, December 23, 2010

Asam Pedas & Omelet Udang

Assalamualaikum,

Hari nie nak test skill memasak dengan belajar buat asam pedas dan Omelet udang. Actually banyak cara nak buat asam pedas nie. Anyway this is my way ^_^.

SAM_3744 Nampak cam asam pedas tak?hO3.

Mula2 tumbuk lu bawang merah, bawang putih, lada hitam, belacan, kunyit hidup, lengkuas dan buah keras. Tumbuk kasi kaw2 kay. Oh yer banyak mana bahan2 tue agak2 sendiri lah yer. Bergantung pada saiz hidangan. Saya pOm main campak jer.

Pastu tumislaa bahan2 yang di tumbuk tadi. Masukkan cili giling dan tumis sehingga kuar minyak. Bila dah kuar minyak tue, masukkanlah air. Banyak mana air tue bergantung pada kOrank laa nak banyak mana kuah.

Lepas tue, masukkan ikan. Ikan tue saya gOreng terlebih dahulu. Pastu masukkan sedikit air asam jawa. POtOng juga bunga kantan dan campakkan sekali. Jangan lupa masukkan garam dan gula. De setengah Orank masukkan nenas. Tapi saya masukkan cuka jer hehe. POkOk nenas belakang rumah lOm berbuah ag arr haha.

Tadaaa… Dah ciap! Tapi rasa lu sebelOm hidang. Ne taw de rasa yang kurang ker.

Okey! Ciap satu masakan. Sekarang kita buat Omelet udang plak.

SAM_3740Ermm, yummy!

Ambik telur dua biji, pecahkan dan masukkan dalam mangkuk. SebelOm tue cuci telOr tue bersih2 lu taw. Kalau bleh sabun banyak2. Sebenarnya banyak kOtOran melekat kat kulit telOr tue kalau kOrank nak tahu.

Lepas tue hiris bawang merah nipis2, pOtOng cantik2 daun sup, tOmatO, carrOt dan cili padi. Masukkan sume tue lam mangkuk tadi. Jangan lupa masukkan garam sekali. Pastu kalau nak telur tue lebih garing masukkan sedikit air asam limau. Ni petua turun temurun family saya ^_^.

Panaskan minyak. Goreng udang. Bila udang tue dah separa masak, masukkan adunan yang dalam mangkuk tadi. Pastu masaklah macam biasa, macam yang kOrank gOreng telur dadar tue.

Jadi menu hari ini ialah:

pageAsam pedas, Omelet udang dan sayur kObis gOreng.

Selamat menjamu selera,

3

Oh yer nak tahu apa petua supaya masakan kita LEBIH SEDAP?. Petuanya ialah masak dengan penuh rasa rendah diri. InsyaAllah masakan kte kan jadi LEBIH SEDAP. Law tak caye, cubelah sendri ^_^..